• Pradžia
  • >
  • „Via Lietuva“ kviečia į saugaus eismo renginių ciklą

„Via Lietuva“ kviečia į saugaus eismo renginių ciklą

2024 07 15

Jau netrukus mūsų šalyje startuos visiems eismo dalyviams skirtas saugaus eismo renginių ciklas. Liepos–rugpjūčio mėnesiais vyksiančiuose renginiuose veiklos ras įvairaus amžiaus pėstieji, dviračių ir automobilių vairuotojai, keleiviai.

„Via Lietuva” atstovai pabrėžia, kad investuojant į saugumą būtina ne tik gerinti kelių kokybę, bet ir intensyviau šviesti visus eismo dalyvius, kaip kelyje elgtis saugiai. Statistika rodo, jog apie 96 proc. eismo įvykių mūsų šalies keliuose įvyksta dėl pačių eismo dalyvių neatsakingo elgesio, todėl vienas iš būdų sumažinti eismo įvykių skaičių keliuose – kalbėti apie saugų elgesį keliuose, priminti, kokios gali būti neatsakingumo, nedėmesingumo, skubėjimo pasekmės. „Via Lietuva“ daug dėmesio skiria ne tik kelių infrastruktūrai, bet ir saugaus eismo švietėjiškai veiklai.

Didžiausius valstybinės reikšmės kelių infrastruktūros plėtros projektus įgyvendinančios įmonės „Via Lietuva“ iniciatyva organizuojamuose renginiuose visi norintys galės išbandyti įrenginius, demonstruojančius saugos diržų efektyvumą automobiliui verčiantis ar atsitrenkus į kliūtį. Svečiai turės puikią progą pajusti, kokias perkrovas net ir riedant visiškai mažu greičiu susidūrimo metu patiria žmogaus kūnas. Mokslininkų teigimu, žmogaus kūnui tenkančios perkrovos gali iki 10 kartų viršyti laisvojo kritimo pagreitį.

Planuojamuose renginiuose bus įrengta ir virtualios realybės zona – pagal realiai įvykusius eismo įvykius, kuriuos papasakojo juose dalyvavę ir nukentėję eismo dalyviai, sukurti ir į virtualią realybę perkelti vaizdo siužetai. Trimatėje erdvėje atkurtos istorijos suteiks galimybę realiai pajusti tai, ką jautė eismo įvykių dalyviai ir kokias skaudžias pasekmes teko jiems išgyventi dėl viršyto važiavimo greičio.

Taip pat specialiai tam skirtose zonose bus vykdomos ir saugaus eismo pamokos vaikams. Čia paprastai, aiškiai ir žaismingai bus pristatytos pagrindinės pėsčiųjų ar dviratininkų saugaus elgesio kelyje taisykles, t. y. viskas, ką privalo žinoti ir vaikai, ir į gatvę juos išlydintys tėvai.

Pirmasis „Via Lietuva“ rengiamas saugaus eismo renginys vyks:
Liepos 19 d. 17 val., Utenos rajono Vaikutėnų miestelio šventėje.

Renginiai vyks ir kituose miestuose:
Liepos 21 d. nuo 14 val. Žiežmarių miesto šventėje Kaišiadorių rajone.
Liepos 25 d. 17 val. Alytuje vasaros fontano šventėje.
Rugpjūčio 3 d. 17 val. Rusnės (Šilutės r.) festivalyje.
Rugpjūčio 14 d. 17 val. Šiaulių rajono Kužių miestelio Žolinės šventėje.